Επίσκεψη εργασίας και ενημέρωσης Αντιπροσωπείας της Κίνας στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης
Την Τετάρτη 22 Μαΐου πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση μεταξύ της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης και 17μελούς ομάδας υψηλόβαθμων εκπροσώπων του Γραφείου του Κρατικού Συμβουλίου για Νομοθετικές Υποθέσεις της Κίνας (State Council Legislative Affairs Office/SCLAO) στο κτίριο της Βουλής των Ελλήνων.
Τη συνάντηση άνοιξε με χαιρετισμό ο Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης κ. Παναγιώτης Μπαλτάκος ο οποίος καλωσόρισε θερμά τον Κινέζο ομόλογό του και τα υπόλοιπα υψηλόβαθμα στελέχη. Στη συνέχεια αναφέρθηκε εν συντομία στις επιτυχίες της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης τα τελευταία 2 χρόνια, ειδικότερα στον τομέα εναρμόνισης του ευρωπαϊκού δικαίου. Κλείνοντας ευχήθηκε η συνάντηση να αποτελέσει το ξεκίνημα μια δημιουργικής συνεργασίας ανάμεσα στους δύο λαούς τονίζοντας ότι εγκαινιάζεται μια νέα εποχή σύμπραξης και συμμετοχής σε κοινές αποδοτικές επενδυτικές δραστηριότητες με αμοιβαία οφέλη.
Ακολούθησε παρουσίαση του Γραφείου Διεθνών και Κοινοτικών Θεμάτων της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης από την Προϊσταμένη του Γραφείου κ. Ελένη Μαρτσούκου και τους συνεργάτες της, με θέμα «κυβερνητική πολιτική, νομοθετικές και διοικητικές διαδικασίες εν όψει της χρηματοοικονομικής κρίσης». Αναλυτικότερα, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης έγινε εκτενής παρουσίαση των δομών και της διάρθρωσης του ελληνικού κράτους, του τρόπου νομοθέτησης στην Ελλάδα αλλά και της αλληλεπίδρασης του εθνικού με το ευρωπαϊκό δίκαιο. Επίσης, έγινε εκτενής αναφορά στις νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης και του κράτους καθώς και για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις νομοθετικές προσπάθειες δημιουργίας ανάπτυξης χάρη στους αναπτυξιακούς επενδυτικούς νόμους για την προώθηση και δημιουργία φιλικού επενδυτικού κλίματος στη χώρα μας.
Η επίσκεψη της Κινέζικης αντιπροσωπείας έγινε στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής περιοδείας τους στο Βέλγιο, Ουγγαρία, Ελλάδα και Ιταλία, από τις 16 έως και τις 29 Μαΐου 2013, με σκοπό την καλύτερη κατανόηση των νομοθετικών και διοικητικών διαδικασιών σε όλα τα επίπεδα διοίκησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά κυρίως για κάθε κράτος μέλος ξεχωριστά. Το όλο εγχείρημα υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση υπό την ονομασία “EU – China Trade Project”.