Ομιλία Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου στη Συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου | 18.03.2010


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
Αθήνα,  18 Μαρτίου  2010

Κυρίες και κύριοι, στην ημερήσια διάταξη έχουμε κατ’ αρχήν την ενημέρωση για το σχέδιο νόμου «Αποκατάσταση της Φορολογικής Δικαιοσύνης και Αντιμετώπισης της Φοροδιαφυγής», από το Υπουργείο Οικονομικών.

Και από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, έχουμε το σχέδιο νόμου «Μέτρα για την βελτίωση της Ενεργειακής Απόδοσης κατά την τελική χρήση και τις ενεργειακές υπηρεσίες», καθώς και ένα δεύτερο σχέδιο νόμου, με θέμα «Τροποποίηση της νομοθεσίας για την εναλλακτική διαχείριση των συσκευασιών και άλλων προϊόντων και τον Εθνικό Οργανισμό Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και άλλων προϊόντων».

Ξεκινώντας σήμερα τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, θα ήθελα να αναφερθώ κατ’ αρχήν στις πρόσφατες διεθνείς επαφές μου και στις σχετικές εξελίξεις.

Όπως γνωρίζετε, χθες είχα μια σημαντική συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μπαρόζο. Σήμερα, μου δόθηκε η ευκαιρία να συναντήσω και τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά και να απευθυνθώ για πρώτη φορά στο Ευρωκοινοβούλιο, έναν σημαντικό θεσμό που αντιπροσωπεύει τους Ευρωπαίους πολίτες στο σύνολό τους, για την ενίσχυση του οποίου έχουμε δώσει και εμείς μάχες.

Και βέβαια, μέσω του Ευρωκοινοβουλίου, είχα την ευκαιρία να μεταφέρω στους πολίτες όλης της Ευρώπης τη θέση της χώρας μας, να αναδείξω μια θετική εικόνα της Ελλάδας, να αντιμετωπίσω πολλά από τα αρνητικά στερεότυπα, προκαταλήψεις και σχόλια για την Ελλάδα που, τα τελευταία χρόνια, αλλά και μετά την αποκάλυψη του μεγάλου ελλείμματος, αντιμετωπίσαμε.

Εξήγησα, επίσης, πως το διακύβευμα της κρίσης για την Διεθνή Κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το κατά πόσον θα έχουμε την τόλμη και τη βούληση να θέσουμε τις αγορές ξανά στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου, του πολίτη, και όχι το αντίθετο, καθώς και ότι έφτασε η ώρα να αποφασίσουμε αν θέλουμε το κοινό μας σπίτι, η Ευρώπη, να ενισχυθεί, ώστε να είναι σε θέση η πολιτική – και όχι οι κερδοσκόποι – να ορίζει τις τύχες των λαών μας.

Εξήγησα για άλλη μια φορά πως η Ελλάδα δεν ζητά από κανέναν να πληρώσει για τα δικά της χρέη. Ζητάμε πολιτική στήριξη, έτσι ώστε να μπορούμε να δανειζόμαστε με λογικούς όρους και οι θυσίες του Ελληνικού λαού να μην πηγαίνουν χαμένες σε αυξημένο κόστος δανεισμού ή σε κερδοσκόπους, προκειμένου να κερδίζουν ακόμα περισσότερο κάποιοι που εκμεταλλεύονται τη θέση αδυναμίας στην οποία βρέθηκε – η αλήθεια είναι, με δική μας ευθύνη, και ιδιαίτερα με την ευθύνη της προηγούμενης Κυβέρνησης – η χώρα μας.

Οι δύσκολες και επώδυνες αποφάσεις που λάβαμε, όπως και η απόλυτη προσήλωσή μας στην τήρηση του Προγράμματος Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης, έδειξαν πως δεν είμαστε, όπως πολλοί θέλουν να λένε, ένας ανεύθυνος λαός.

Ξέρουμε να τηρούμε τις δεσμεύσεις μας, ξέρουμε ότι ο λόγος μας έχει αξία, ξέρουμε ότι ο λαός μας είναι και υπεύθυνος, και ώριμος. Ξέρουμε ότι η Ελλάδα δεν είναι η χώρα ούτε των κούφιων λόγων, ούτε των υποσχέσεων που συνεχώς αθετούνται, ούτε της διαφθοράς, ούτε της τεμπελιάς, ούτε της ήσσονος προσπάθειας, όπως τόσοι θέλησαν να μας χαρακτηρίσουν και, μάλιστα, με τρόπο που έθιγε όχι μόνο την αξιοπρέπειά μας, αλλά και την έννοια της Δημοκρατίας, που επιτρέπει και νέες επιλογές και νέες πολιτικές.

Αυτή είναι η επιλογή που κάνουμε. Αυτή είναι η επιλογή που κάνει και η σημερινή Κυβέρνηση, αλλά και ο Ελληνικός λαός, που είναι η επιλογή για την Ελλάδα της ευθύνης, την Ελλάδα της προσπάθειας, την Ελλάδα του φιλότιμου, μια ελληνική λέξη, με την οποία διδάσκουμε στη Διεθνή Κοινότητα μια μεγάλη ανθρώπινη αρετή.

Κάνουμε μαζί ό,τι μπορούμε και ό,τι πρέπει για τη χώρα μας και για το μέλλον μας. Και θα έλεγα ότι έχουμε το θετικό, η προσπάθειά μας να αναγνωρίζεται πια και να χαιρετίζεται και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και από τη Διεθνή Κοινότητα. Και αυτό ήταν το απαραίτητο πρώτο βήμα, για να γεφυρώσουμε αυτό το χάσμα αναξιοπιστίας που άφησε πίσω της η προηγούμενη Κυβέρνηση.

Θέλουμε να τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας, γι’ αυτό δεν ζητάμε οικονομική βοήθεια. Και με τις προσπάθειες και τις θυσίες όλων μας, ξέρουμε ότι θα τα καταφέρουμε, αρκεί η χώρα μας να μπορεί να δανείζεται με λογικούς όρους.

Υπό αυτούς τους όρους, η χώρα μας δεν ζητά και δεν θα ζητήσει οικονομική βοήθεια από κανέναν, ούτε από τους Ευρωπαίους εταίρους μας, ούτε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που θα ήταν η ύστατη επιλογή μας.

Το Eurogroup της Δευτέρας σήμανε μια σημαντική στροφή, καθώς ισχυροποίησε τη στήριξη της χώρας μας από τους εταίρους μας. Αναμένουμε αυτό το σήμα στήριξης να επιβεβαιωθεί και πάλι και να ισχυροποιηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της επόμενης εβδομάδας.

Η μάχη που δίνουμε είναι συνεχής, είναι καθημερινή. Και όπως βλέπετε, αυτό με αναγκάζει και προσωπικά να βρίσκομαι σε συνεχή επαφή με ηγέτες και διεθνείς Οργανισμούς, ώστε να εμπεδωθεί η θετική εικόνα της χώρας, να εμπεδωθούν αυτά που κάνουμε, να κατανοηθούν, και να κάνουμε την Ελλάδα ξανά θελκτική, από τον τουρισμό μέχρι και τις επενδύσεις.

Γιατί τα σημερινά μέτρα, μας οδηγούν αμέσως σε μια επόμενη φάση της μεγάλης προσπάθειας που κάνουμε για αλλαγές στη χώρα, στο να θέσουμε τις βάσεις μιας διαφορετικής Ελλάδας, απαλλαγμένης από τις παθογένειες δεκαετιών, μιας Ελλάδας δικαίου, δικαιοσύνης, ανάπτυξης και προσπάθειας, για να είναι ανταγωνιστική.

Αυτό κάνουμε με τις νυχθημερόν προσπάθειες της Κυβέρνησης. Αυτό κάνουμε και με το σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο, με μεγάλες ανατροπές, με τομές που θέτουν νέες βάσεις για φορολογική δικαιοσύνη, αλλά και για ενίσχυση της ανάπτυξης και ιδιαίτερα της πράσινης ανάπτυξης.

Χτίζουμε καθημερινά την Ελλάδα, που δεν θα ξαναφτάσει ποτέ εδώ όπου είμαστε σήμερα. Πάνω απ’ όλα, αποκαθιστούμε με κάθε τρόπο την κοινωνική δικαιοσύνη στη χώρα.

Με το φορολογικό νομοσχέδιο, που θα παρουσιάσει σήμερα για παρατηρήσεις ο Υπουργός Οικονομικών και που θα εγκρίνουμε οριστικά την Τρίτη, για να κατατεθεί στη Βουλή αμέσως μετά, κάνουμε το πρώτο αποφασιστικό βήμα για μια δίκαιη κατανομή των υποχρεώσεών μας απέναντι στην Πολιτεία και το κοινωνικό σύνολο, αλλά και για την αναδιανομή των εισοδημάτων στη χώρα.

Βάζουμε τέλος στο σύστημα που ευνοούσε κάποιους προνομιούχους, με πολλά πραγματικά εισοδήματα, αλλά με ελάχιστες έως και μηδαμινές φορολογικές υποχρεώσεις. Βάζουμε τέλος, επίσης, σε εκείνες τις συντεχνίες που εξασφάλιζαν προνομιακούς συντελεστές φορολόγησης και ασυλία από το σύστημα.

Χρόνια τώρα, το εργαλείο που έπρεπε να είναι η αιχμή του δόρατος της Πολιτείας απέναντι στην αδικία, είχε γίνει εργαλείο αναπαραγωγής και διόγκωσης της αδικίας. Με τη νέα φορολογική νομοθεσία, κλείνουμε αυτό τον κύκλο αδικίας. Μισθωτοί, συνταξιούχοι, τα μικρά και μεσαία εισοδήματα, που προέρχονται από την εργασία, παύουν να φέρουν το μεγαλύτερο βάρος.

Και είναι πατριωτικό καθήκον να συμβάλουν όλοι στα δημόσια έσοδα, όλοι, ανάλογα με τις πραγματικές τους δυνατότητες, ανάλογα με τα πραγματικά τους εισοδήματα, χωρίς αδιανόητες φοροαπαλλαγές, χωρίς τα εξοργιστικά προνόμια των λίγων.

Όλα τα εισοδήματα θα φορολογούνται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, απ’ όπου και να προέρχονται. Φορολογούμε πηγές πλούτου, που μέχρι σήμερα βρίσκονταν σε ένα ιδιότυπο καθεστώς προστασίας, λες και στη χώρα μας η φορολογική πολιτική ασκούνταν, όχι για το συλλογικό και το δημόσιο καλό, αλλά από διάφορα κέντρα συμφερόντων, πλούτου και επιρροής, που δικαιούνταν καλύτερη μεταχείριση από τους υπόλοιπους πολίτες, από τη μεγάλη ακίνητη περιουσία, μέχρι τα μερίσματα, από τις μετοχές και από τις offshore επιχειρήσεις, μέχρι και την εκκλησιαστική περιουσία.

Κάνουμε επιτέλους μια επαναστατική τομή, για να χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή. Η ανοχή των μισθωτών, των συνταξιούχων, όσων δεν μπορούν να κρύψουν τα εισοδήματά τους, έχει τελειώσει. Είναι δικαιολογημένη η οργή τους, όταν αισθάνονται ότι πληρώνουν για τους άλλους που φοροδιαφεύγουν.

Καλώ, λοιπόν, όλους: ήρθε η ώρα να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας, να τηρούμε τις υποχρεώσεις μας απέναντι σε μια Πολιτεία, που περιμένουμε να μας προστατεύσει, να στηρίξει την ανάπτυξη, να προσφέρει σωστές υπηρεσίες στην παιδεία, στην υγεία, στην πρόνοια. Γι’ αυτό και φέρνουμε τη διαφάνεια στο επίκεντρο της πολιτικής μας, ώστε να γνωρίζει ο Ελληνικός λαός πού πάνε τα λεφτά του.

Η Κυβέρνηση λαμβάνει, επίσης, συνεχείς πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ανάπτυξης της χώρας. Ήδη, ανακοινώθηκαν νέα προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ υπέρ των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, κατατέθηκε ο νόμος για την επιτάχυνση και απλοποίηση του ΕΣΠΑ, ενώ σύντομα θα συζητήσουμε νομοθετική ρύθμιση για την ριζική σύντμηση του χρόνου ίδρυσης μιας επιχείρησης και την πάταξη της γραφειοκρατίας.

Και σήμερα, συζητάμε δύο νομοσχέδια του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, που συμπληρώνουν σταδιακά τα εργαλεία μας, για να ανοίξουμε νέους δρόμους για τη χώρα μας, με την πράσινη ανάπτυξη που θα μας δώσει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.

Πριν δώσω το λόγο στον Υπουργό Οικονομικών, θέλω να κάνω μια τελική επισήμανση. Ποτέ άλλοτε στην πρόσφατη ιστορία αυτού του τόπου, δεν κλήθηκε μια Κυβέρνηση να πάρει τόσες αποφάσεις, να κάνει τόσες σοβαρές και βαθιές τομές, σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

Είναι τιτάνιο το έργο αυτής της Κυβέρνησης, όλων σας. Είναι δύσκολο έργο, αλλά ξέρω ότι θα τα καταφέρουμε. Έχουμε τη στήριξη, πιστεύω, της πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού. Σε αυτή την προσπάθεια, χρειαζόμαστε κάθε καινοτόμα ιδέα, που θα συμβάλει στην κοινωνική δικαιοσύνη, στην ισότιμη κατανομή βαρών, αλλά και πλούτου, στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας, ώστε να εξασφαλίσουμε και δουλειές και ευημερία.

Για το λόγο αυτό, η διαβούλευση που κάνουμε, έστω στα μικρά χρονικά περιθώρια που έχουμε, είναι ακόμα πιο αναγκαία, ακόμα πιο χρήσιμη, ώστε να αποφύγουμε υπερβολές, να διορθώσουμε πιθανές αδικίες και να αντιμετωπίσουμε πιθανές ανισότητες.

Και δεν έχουμε κανέναν φόβο, το αντίθετο. Ακριβώς για το σκοπό αυτό, μπορούμε και κάνουμε διορθωτικές κινήσεις, όταν διαπιστώνουμε την οποιαδήποτε αδυναμία. Και αυτή τελικά είναι και η δύναμή μας.

Περιμένω, λοιπόν, και τις δικές σας εποικοδομητικές παρατηρήσεις σε αυτό το μεγάλο θέμα του φορολογικού νομοσχεδίου.

Ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, μετα τις εισηγήσεις του Υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου και της Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνας Μπιρμπίλη, είπε τα εξής:

Άρα, λοιπόν, μπορούμε να πούμε για το πρώτο νομοσχέδιο ότι, πέρα από τα ξενοδοχεία, και τα νοικοκυριά, και μια οικογένεια μπορεί να ενταχθεί σε αυτό το πρόγραμμα. Ακριβώς αυτό νομίζω είναι το σημαντικό για τον πολύ κόσμο ώστε, χωρίς κόστος στον δικό τους οικογενειακό προγραμματισμό, να μπορούν να κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές στην κατοικία τους και να έχουν και σημαντικά έσοδα από τη μείωση του λογαριασμού της ΔΕΗ.

Και στο δεύτερο νομοσχέδιο, βεβαίως, να τονίσουμε τη δυνατότητα να γίνει η διαχείριση των απορριμμάτων και αυτοχρηματοδοτούμενη, αλλά και ένας αναπτυξιακός πόλος.

Να ευχαριστήσω και τους δύο Υπουργούς και να συνεχίσουμε την συζήτηση.