10.07.2019 | Συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου


Την Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, συνεδρίασε στη Βουλή το νέο Υπουργικό Συμβούλιο. Ακολούθως μπορείτε να διαβάσετε την εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού και να παρακολουθήσετε το σχετικό οπτικό υλικό.

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

Σας συγχαίρω και σας εύχομαι καλή επιτυχία. Γιατί μας περιμένει όλους πολύ σκληρή δουλειά. Έχω όμως απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνατότητές μας να αλλάξουμε την Ελλάδα. 

Στις 7 Ιουλίου κερδίσαμε τη μάχη των ιδεών με το πρόγραμμά μας για μια καλύτερη, για μια αυτοδύναμη Ελλάδα. Ζητήσαμε ισχυρή εντολή, οι πολίτες μάς την έδωσαν απλόχερα. Και τους ευχαριστώ από καρδιάς γι’ αυτό. Τώρα ήρθε η ώρα να ενώσουμε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες κάτω από ένα κοινό όραμα ευημερίας και προκοπής. Θα σταθούμε πιστοί στην εντολή αυτή. Κι από σήμερα κιόλας αποδεικνύουμε στην πράξη πως είμαστε έτοιμοι.  Όπως έχετε διαπιστώσει η δουλειά έχει ήδη ξεκινήσει. 

Αυτή η πρώτη μας συνεδρίαση είναι πανηγυρική –γι’ αυτό και θα αποτελέσει εξαίρεση. Τα επόμενα υπουργικά συμβούλια δεν θα γίνονται στη Βουλή αλλά στο Μαξίμου. Γιατί πρέπει, ουσιαστικά αλλά και συμβολικά, να μετατοπίζονται οι λειτουργίες της εκτελεστικής εξουσίας από τον χώρο της νομοθετικής εξουσίας. 

Θα πρέπει επίσης να πω ότι οι συνεδριάσεις θα γίνονται, εφεξής, μόνο σε επίπεδο υπουργών και αναπληρωτών. Γιατί πρέπει να είναι επιτελικές, καθώς οι αρμοδιότητες των υφυπουργών είναι ήδη καθορισμένες. Και, βέβαια, θα συζητάμε ελεύθερα χωρίς κάμερες και μικρόφωνα. Γιατί οι συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου θα αποτελούν, πλέον, συνεδριάσεις για συντονισμό και δράση και όχι ευκαιρία για επικοινωνία και για εντυπώσεις. 

Κυρίες και κύριοι Υπουργοί, 

Από σήμερα καλούμαστε να κερδίσουμε έναν δύσκολο και ασύμμετρο πόλεμο από τον οποίο -ας μην κοροϊδευόμαστε- σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις έχουν βγει χαμένες. Αυτόν της αλλαγής του μοντέλου διακυβέρνησης, με έναν και μόνο στόχο: την παραγωγή άμεσου και ορατού αποτελέσματος για τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη. Είμαι σίγουρος ότι θα πετύχουμε. Γιατί μέσα σε λίγες ημέρες δρομολογούμε δράσεις που άλλοι χρειάστηκαν μήνες και μήνες για να υλοποιήσουν. Και είμαι σίγουρος ότι η κοινωνία βλέπει ήδη τη διαφορά από προηγούμενες κυβερνήσεις.

Έχουμε το πολιτικό σχέδιο, έχουμε το λειτουργικό σχήμα, έχουμε το κατάλληλο επιτελείο. Άλλωστε αυτό σηματοδοτεί και η σύνθεσή μας: Εμπειρότεροι και νεότεροι βρισκόμαστε δίπλα-δίπλα στο ίδιο τραπέζι. Πολιτικοί και τεχνοκράτες σε μία δημιουργική σύνθεση. Κοινοβουλευτικά στελέχη και πρωταγωνιστές της κοινωνίας σε μια κοινή συμπαράταξη. Μαζί με άλλους, που άφησαν την καριέρα τους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για να συμμετάσχουν στην αποστολή μας. Σας ευχαριστώ από καρδιάς. Διότι αποδεικνύετε στην πράξη ότι πάνω από την επαγγελματική σταδιοδρομία, πάνω από τις επαγγελματικές απολαβές υπάρχει η πατρίδα. 

Κυρίως, όμως, έχουμε καθαρές προτεραιότητες και ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την υλοποίησή τους. Από την αναδιάρθρωση των υπουργείων που ήδη γίνεται, μέχρι την πλήρη εφαρμογή της ψηφιακής πολιτικής σε όλα τα επίπεδα.

Σήμερα, θα παραλάβετε όλοι από έναν φάκελο με τους στόχους ανά υπουργείο, αλλά και τις εκκρεμότητες και δεσμεύσεις που εγκαταλείπει η απελθούσα κυβέρνηση. Μαζί, θα υπάρχει το πρόγραμμα δράσης μας ως τον Δεκέμβριο όπως και ένα 6μηνο σχέδιο πρωτοβουλιών καθώς και ένα ειδικό έντυπο με τις προτάσεις σας και τις σκέψεις σας ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Θα μιλήσουμε επίσης στη συνέχεια και για το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης της προόδου ανά τομέα, όπως και για τους απαραίτητους συνδέσμους κάθε υπουργείου με την Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης. Όλα αυτά θα σας τα παρουσιάσει στη συνέχεια αναλυτικά ο υπουργός Επικρατείας, ο κ. Γεραπετρίτης. 

Δεν έκρυψα ποτέ προεκλογικά τη φιλοδοξία μου η κυβέρνηση αυτή να λειτουργήσει ως μια καλοκουρδισμένη μηχανή με στόχους, χρονοδιαγράμματα, και διαρκή αξιολόγηση. Και βέβαια γνωρίζω καλά ότι ο πρώτος που αξιολογείται διαρκώς από τους πολίτες είμαι εγώ.  Και δεν θα τους διαψεύσω.  

Κι όπως ήδη έχω ανακοινώσει, η Βουλή θα λειτουργήσει όλο το καλοκαίρι: Στις 17 ορκιζόμαστε, στις 18 του μηνός, η Βουλή θα ψηφίσει τον Κώστα Τασούλα Πρόεδρό της -ελπίζω με πλειοψηφία ανάλογη της πλούσιας κοινοβουλευτικής του προσφοράς. Στο τριήμερο 20 με 22 Ιουλίου θα γίνουν οι Προγραμματικές Δηλώσεις και το βράδυ της 22ας Ιουλίου η κυβερνηση θα λάβει την εμπιστοσύνη της Βουλής.

 Καταφέραμε και πετύχαμε τον κεντρικό μας στόχο που ήταν η αυτοδυναμία, για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα επιδιώξουμε ευρύτερες συναινέσεις όπου αυτό είναι εφικτό. Η εποχή του διχασμού και της ανούσιας πόλωσης, συχνά χάριν επικοινωνιακού εντυπωσιασμού, τέλειωσε στις 7 Ιουλίου. Και θέλω να σας συγχαρώ όλες και όλους για τον τρόπο με τον οποίο διαχειριστήκατε τις τελετές παράδοσης-παραλαβής στα υπουργεία σας. Όπως είπατε πολλοί από εσάς, είμαστε εδώ για να χτίσουμε γέφυρες όχι για να υψώσουμε τείχη. 

Την επόμενη ημέρα θα κατατεθεί το πρώτο νομοσχέδιο για το Επιτελικό Κράτος. Και μία εβδομάδα μετά, έρχεται το Φορολογικό νομοσχέδιο- με τις πρώτες μειώσεις φόρου τις οποίες υποσχεθήκαμε στους πολίτες. Ταυτόχρονα, θα αποκατασταθεί το κύρος της Δικαιοσύνης και η ηρεμία στις τάξεις της, με την τοποθέτηση της νέας ηγεσίας της. Πυξίδα για μας θα αποτελέσει ο σεβασμός στην ιεραρχία των ανωτάτων λειτουργών της Θέμιδας. 

Όλα τα παραπάνω δεν σηματοδοτούν, απλώς, το σεβασμό μας στη Συμφωνία Αλήθειας που συνυπογράψαμε με τον ελληνικό λαό, ούτε μόνο την πρόθεσή μας να πείσουμε με το έργο μας και πολίτες που στάθηκαν επιφυλακτικοί απέναντί μας. Αλλά σηματοδοτούν και την απόλυτη επιχειρησιακή μας ετοιμότητα. Ξέρουμε τι θέλουμε και ξέρουμε πώς θα το πετύχουμε! 

Θα επιμένω, ωστόσο, σε τρεις επισημάνσεις:

Πρώτον, δεν αρκούν οι καλές προθέσεις και τα λόγια  -ο κόσμος περιμένει από εμάς πράξεις και έργα. Δουλεύουμε, λοιπόν, για το «εμείς» και όχι για το «εγώ». Ομαδικά, με ενιαίο λόγο και καλό συντονισμό. Μειώνουμε κατά το 1/3 τις γραμματείες και τους συνεργάτες υπουργών, όμως αυξάνουμε την παραγωγή του έργου μας. Και καθιερώνουμε κανόνες δεοντολογίας που βοηθούν τη συνεργασία μεταξύ μας και ταυτόχρονα αναβαθμίζουν και την πολιτική στα μάτια του πολίτη.

Δεύτερον, δεν υπάρχει ούτε μία μέρα για χάσιμο. Γι’ αυτό αλλάζουμε τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζουμε και υλοποιούμε τις πολιτικές μας. Δεν σταματάμε στην ψήφιση απλά ενός νόμου. Παρακολουθούμε την εφαρμογή του ώστε να διορθώνονται πιθανές αστοχίες. Όλοι όσοι έχουμε υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις γνωρίζουμε ότι η ψήφιση ενός νόμου αποτελεί κατά κανόνα μόνο το πρώτο στάδιο και χρειάζεται συστηματική παρακολούθηση στη συνέχεια ώστε η μεταρρύθμιση να αφήσει πραγματικό αποτύπωμα στην καθημερινότητα του πολίτη. 

Θα έχουμε ένα πρόσθετο «όπλο» σε αυτή μας την προσπάθεια, είναι το πληροφοριακό σύστημα ΜΑΖΙ. Μία μέθοδος που θα παρακολουθεί οριζόντια τις δράσεις των υπουργείων και της Κυβέρνησης συνολικά.

Και τρίτον, δεν ασκούμε πολιτική μόνο με το έργο, αλλά και με τη συμπεριφορά μας. Κρινόμαστε όχι μόνο για όσα λέμε, αλλά και για όσα εκπέμπουμε. Οφείλουμε, συνεπώς να δείξουμε πως δεν πρεσβεύουμε μόνο διαφορετικές ιδεολογικές αξίες. Αλλά ότι αποτελούμε ένα άλλο παράδειγμα πολιτικού ύφους από αυτό που γνωρίσαμε τα τελευταία χρόνια. Εμείς ενσαρκώνουμε το ύφος και το ήθος που ταιριάζει στην υπερήφανη Ελλάδα του 21ου αιώνα! 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η κυβέρνηση και κάθε Υπουργείο ξεχωριστά αποκτούν το ετήσιο στρατηγικό τους σχέδιο που αναπτύσσεται στις 12 κεντρικές στρατηγικές επιλογές που δικαιώθηκαν στις κάλπες: 

1.  Ισχυρή ανάπτυξη με πολλές επενδύσεις και νέες, καλύτερες δουλειές.
2.  Αξία στην ακίνητη περιουσία.
3.  Ασφάλεια στο σπίτι, στην πόλη και στη χώρα. Εκεί πιστεύω ότι θα δείξουμε πολύ γρήγορα αποτελέσματα -εντός των επόμενων ημερών θα οριστεί η νέα ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας. 
4. Κοινωνική  συνοχή και αλληλεγγύη στον πιο αδύναμο.
5. Εκπαίδευση που απελευθερώνει το δυναμικό των Ελλήνων. Θα επισκεφτώ αύριο το υπουργείο Παιδείας στο πλαίσιο ενός προγραμματισμένου κύκλου συναντήσεων με τις ηγεσίες των Υπουργείων, για να συζητήσουμε για το τολμηρό μας σχέδιο για την εκπαίδευση του μέλλοντος, στο οποίο κεντρικό ρόλο έχουν οι άξιοι εκπαιδευτικοί μας οι οποίοι υπηρετούν σήμερα με πάθος και αυταπάρνηση τη δημόσια εκπαίδευση. 
6. Ποιοτική Δημόσια Υγεία για όλους τους Έλληνες.
7. Νέο κοινωνικό συμβόλαιο κράτους-εργαζομένων-επιχειρήσεων. Ζήτησα ήδη από τον Γιάννη Βρούτση αμέσως μετά να συναντήσει όλους τους επιθεωρητές εργασίας ώστε να σταλεί σε όλη την Επικράτεια το μήνυμα ότι δεν θα δεχτούμε καμία απολύτως απόκλιση από την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και ότι η προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων αποτελεί για μας αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα. 
8. Υψηλότερο διαθέσιμο εισόδημα και αναγέννηση της μεσαίας τάξης.
9. Προστασία του περιβάλλοντος και βιώσιμη ανάπτυξη.
10. Σύγχρονο και ψηφιακό κράτος στην υπηρεσία του πολίτη.
11. Ένα νέο μοντέλο Πολιτισμού, ενημέρωσης και αισθητικής.

12. Μία Ισχυρή Ελλάδα σε έναν κόσμο που αλλάζει. Έχω ήδη επικοινωνήσει με πολλούς ομολόγους μου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επικοινώνησα και με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, χθες αργά το βράδυ, για να επαναβεβαιώσω τη στρατηγική σημασία της σχέσης Ελλάδος – ΗΠΑ. 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πριν από λίγες ημέρες ο λαός μας εμπιστεύτηκε με τόλμη και με ωριμότητα. Με την ίδια τόλμη και ωριμότητα καλούμαστε τώρα να κυβερνήσουμε για τα επόμενα 4 χρόνια.

Και  μακάρι να συναντήσουμε την ίδια ωριμότητα και από την πλευρά της αντιπολίτευσης.

Αντίπαλοί μας θα είναι μόνο οι δυσκολίες. Για αυτό σας καλώ να σηκώσουμε τα μανίκια. Να κρατήσουμε ψηλά τους στόχους μας και χαμηλά το βλέμμα μας. Να αγαπήσουμε το καθήκον μας γιατί, ακριβώς, αγαπάμε αυτούς που μας επέλεξαν να τους υπηρετούμε.

Και να αποδείξουμε ότι δεν θα γίνουμε «άλλη μία κυβέρνηση», σαν τις προηγούμενες.

Αλλά ότι θα είμαστε πραγματικά μία άλλη  κυβέρνηση. Με λίγα λόγια, να κάνουμε πράξη το σύνθημά μας ότι οι Έλληνες Αξίζουμε Καλύτερα και Μπορούμε Καλύτερα. 

Και να μπορούμε να κοιτάμε τους πολίτες στα μάτια.

Καλή δουλειά και καλή επιτυχία σε όλες και όλους σας!