Εκδήλωση της Γενικής Γραμματείας Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων με θέμα: «Η λειτουργία του επιτελικού κράτους στη νοµοθέτηση: Η περίπτωση της Ελλάδας ως φιλοδοξία και έµπνευση»


Η Γενική Γραμματεία Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων της Προεδρίας της Κυβέρνησης, ως ωφελούμενος του έργου «Βελτίωση του συντονισµού και της ποιότητας του κανονιστικού κύκλου και εισαγωγή αποτελεσµατικών πρακτικών νοµοθέτησης και µακροπρόθεσµου σχεδιασµού», πραγματοποίησε την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024 στην αίθουσα «Νίκος Σκαλκώτας» του Μεγάρου Μουσικής, μία κεντρική εκδήλωση-ημερίδα με θέμα: «Η λειτουργία του επιτελικού κράτους στη νοµοθέτηση: Η περίπτωση της Ελλάδας ως φιλοδοξία και έµπνευση».

Το ανωτέρω έργο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της παροχής προς την Ελλάδα τεχνικής βοήθειας από την Γενική Διεύθυνση Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG REFORM), σε συνεργασία με την Expertise France και περιελάμβανε σειρά εκπαιδευτικών δράσεων από ακαδημαϊκούς και εμπειρογνώμονες διεθνούς κύρους προς μέλη της δημόσιας διοίκησης.

Την έναρξη εργασιών της εκδήλωσης κήρυξε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνος Τασούλας και απηύθυναν χαιρετισμό η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθµίσεων κα. Elisa Ferreira και η Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα κα. Laurence Auer.

Ακολούθησαν εισηγήσεις από τον π. Πρωθυπουργό της Ελληνικής ∆ηµοκρατίας, π. Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Επίτιµο Πρόεδρο του Συµβουλίου της Επικρατείας κ. Παναγιώτη Πικραμμένο, τον Υπουργό Επικρατείας κ. Μάκη Βορίδη, τον τ. Υπουργό Επικρατείας κ. Σταύρο Παπασταύρου, την Υφυπουργό Εσωτερικών κα. Παρασκευή Χαραλαµπογιάννη, τον Γενικό Γραμματέα Πρωθυπουργού και Επίκουρο Καθηγητή Δημοσίου Δικαίου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης κ. Στυλιανό – Ιωάννη Κουτνατζή, τη Γενική Γραμματέα Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων κα. Χριστίνα Τσάκωνα, τη Γενική Γραµµατέα Συντονισµού κα. Παρασκευή Δραμαλιώτη, τον Γενικό Γραμματέα της Βουλής, κ. Βασίλειο Μπαγιώκο, τον Ειδικό Γραµµατέα Μακροπρόθεσµου Σχεδιασµού κ. Γιάννη Μαστρογεωργίου, τη Γενική Διευθύντρια της ΓΔ Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (DG REFORM) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Judit Rozsa, τον Αναπληρωτή ∆ιευθυντή για τη Στήριξη Μεταρρυθµίσεων των Κρατών- Μελών και Προϊστάµενο της Μονάδας REFORM.B.2 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Kjartan Bjornsson, τον Αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας και ∆ιευθυντή του Νοµικού Γραφείου της Προεδρίας της ∆ηµοκρατίας κ. Κωνσταντίνο Κουσούλη, τον Επίτιμο Αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, π. Υπουργό Επικρατείας και Πρόεδρο της Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης κ. Γεώργιο Σταυρόπουλο, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Αξιολόγησης της Ποιότητας της Νομοπαρασκευαστικής Διαδικασίας και Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ.  Σπυρίδωνα Βλαχόπουλο, τον ∆ιευθυντή του Sir William Dale Centre for Legislative Drafing, Institute of advanced legal studies στο Πανεπιστήµιο του Λονδίνου κ. Κωνσταντίνο Στεφάνου, την Καθηγήτρια στη Νοµική Σχολή του University College London και Βασική Εµπειρογνώµονα της Expertise France κα. Ελένη Ξανθάκη, τον Επικεφαλής Κοινοβουλευτικό Σύμβουλο στη Σκωτία και απερχόμενο Πρόεδρο της Κοινοπολιτειακής Ένωσης Νομοθετικών Συμβούλων κ. Andy Beattie, τον Σύμβουλο Επικρατείας στο Γνωμοδοτικό Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας της Ολλανδίας κ. Ronald van den Tweel, τον κ. Mauro Zamboni, Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης και Πρόεδρο της Διεθνούς Ένωσης για τη Νομοθεσία, τον Καθηγητή των νοµοθετικών σπουδών στο Πανεπιστήµιο Ανατολικής Φινλανδίας κ. Niko Vartiainen, τον Λέκτορα νοµοθετικών Σπουδών στο Πανεπιστήµιο Ανατολικής Φινλανδίας κ. Anssi Keinänen, τον Σύµβουλο Ρυθµιστικής Πολιτικής και τ. Πρόεδρο Ρυθµιστικής Πολιτικής του ΟΟΣΑ κ. Stephan Naundorf, την Αναλύτρια Οικονοµίας-Πολιτικής στο Τµήµα Ρυθµιστικής Πολιτικής της ∆ιεύθυνσης ∆ηµόσιας ∆ιακυβέρνησης του ΟΟΣΑ κα. Βάια Καραπάνου, τον ∆ιευθυντή της allio|rodrigo consulting κ. Lorenzo Allio.

Την εκδήλωση έκλεισαν με την παρουσίαση των συμπερασμάτων της εκδήλωσης ο Υπουργός Εξωτερικών, τ. Υπουργός Επικρατείας και Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Γεώργιος Γεραπετρίτης και με την καταληκτική ομιλία του ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννα Κλάππα, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Μιχάλης Πικραμένος η Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου κα Σωτηρία Ντούνη, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κα Γεωργία Αδειλίνη, ο Γενικός Επίτροπος Επικρατείας των Διοικητικών Δικαστηρίων κ. Ιωάννης Συμεωνίδης, μέλη της Κυβέρνησης, γενικοί, ειδικοί και υπηρεσιακοί γραμματείς, επικεφαλής ανεξάρτητων αρχών και φορέων του Δημοσίου, μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης και της Επιτροπής Αξιολόγησης της Ποιότητας της Νομοπαρασκευαστικής Διαδικασίας καθώς και πλήθος συναδέλφων και συνεργατών από τα Υπουργεία.

Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος κα. Αλεξία Κεφαλά.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλονται στην Υπουργό Πολιτισμού κα. Στυλιανή Μενδώνη για τη συνδρομή της στη διοργάνωση της εκδήλωσης, καθώς και στον Πρόεδρο του Δ.Σ. του Μεγάρου Μουσικής κ. Νίκο Πιμπλή για την παραχώρηση του χώρου.