Η πλατφόρμα Fit for Future (F4F) είναι μια ομάδα εμπειρογνωμόνων υψηλού επιπέδου αποτελούμενη από ενδιαφερόμενα μέρη και εκπροσώπους από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Συστάθηκε το 2021 για να βοηθήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απλουστεύσει την ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ, να την καταστήσει πιο σύγχρονη και ανθεκτική στις μελλοντικές εξελίξεις, καθώς και ικανή να ανταποκρίνεται σε αναδυόμενες τάσεις, τεχνολογίες και κοινωνικές αλλαγές.
Χάρη στη σύστασή της, που αντανακλά τα συμφέροντα των διαφόρων ενδιαφερόμενων μερών, αλλά και στη συμμετοχή της Επιτροπής των Περιφερειών και του δικτύου απεσταλμένων για τις ΜΜΕ, η πλατφόρμα βοήθησε να γίνουν οι πολιτικές και η νομοθεσία της ΕΕ ευκολότερες στην εφαρμογή, πιο αποδοτικές και λιγότερο δαπανηρές για τα κράτη μέλη, τις περιφέρειες, τους κλάδους και τις επιχειρήσεις.
Η τελική σύνοδος ολομέλειας της πλατφόρμας πραγματοποιήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2024, σηματοδοτώντας τη λήξη της τετραετούς θητείας της με τα ακόλουθα βασικά επιτεύγματα:
❖ Απλούστευση, καλύτερη εφαρμογή και επιβολή της νομοθεσίας της ΕΕ
Μέσω των γνωμοδοτήσεών της, η πλατφόρμα στήριξε τις προσπάθειες της Επιτροπής να απλουστεύσει και να βελτιώσει την εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ, αλλά και να ενισχύσει την επιβολή της. Παραδείγματα αποτελούν, μεταξύ άλλων, τα εξής: ο ΦΠΑ στην ψηφιακή εποχή, ο κανονισμός για την καταχώριση, την αξιολόγηση, την αδειοδότηση και τους περιορισμούς των χημικών προϊόντων, ο κανονισμός για τη διακυβέρνηση της Ενεργειακής Ένωσης και της Δράσης για το Κλίμα, οι κρατικές ενισχύσεις, η τραπεζική ένωση, οι καθυστερήσεις πληρωμών, ο οικολογικός σχεδιασμός, η ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα, ο ενωσιακός τελωνειακός κώδικας, τα δικαιώματα των θυμάτων, η ευρωπαϊκή τυποποίηση, ο γενικός κανονισμός για την προστασία δεδομένων, ο κανονισμός για τη βιολογική παραγωγή, οι αθέμιτες εμπορικές
πρακτικές.
❖ Μείωση και απλούστευση των υποχρεώσεων υποβολής στοιχείων
Η πλατφόρμα εργάστηκε για τη μείωση του διοικητικού φόρτου για τις επιχειρήσεις, ιδίως τις ΜΜΕ, προτείνοντας τρόπους για την απλούστευση των απαιτήσεων υποβολής στοιχείων και προάγοντας την αρχή «μόνον άπαξ». Η πλατφόρμα έπαιξε σημαντικό ρόλο βοηθώντας την Επιτροπή στις προσπάθειες που κατέβαλε για να επιτύχει τον στόχο της μείωσης, κατά 25 %, του φόρτου που απορρέει από τις υποχρεώσεις υποβολής στοιχείων. Η πλατφόρμα διατύπωσε συγκεκριμένες προτάσεις με τρεις ειδικές γνωμοδοτήσεις: αυτοματοποιημένη
υποβολή εκθέσεων για τη βιωσιμότητα, ενέργειες και μεθοδολογία για την αποφυγή της συσσώρευσης περιττών υποχρεώσεων υποβολής στοιχείων και κανονισμός περί γνωστοποιήσεων αειφορίας στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.
❖ Ψηφιοποίηση
Η πλατφόρμα τόνισε τις δυνατότητες των ψηφιακών λύσεων για τη μείωση του φόρτου και τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών του δημόσιου τομέα. Η ψηφιοποίηση τονίζεται σε διάφορες γνωμοδοτήσεις, μεταξύ άλλων στις ευρωπαϊκές στατιστικές αλιείας, την οδηγία για την ενιαία άδεια, το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τα προϊόντα, τις ηλεκτρονικές δημόσιες συμβάσεις, την υποδομή INSPIRE, τη στρατηγική διαλειτουργικότητας των κυβερνήσεων, τα οχήματα στο τέλος του κύκλου ζωής τους, τη χρήση κωδικών QR σε προϊόντα.
❖ Εξασφάλιση της ανθεκτικότητας στις μελλοντικές εξελίξεις
Το έργο της πλατφόρμας είναι επίσης καθοριστικής σημασίας για την εξασφάλιση της ανθεκτικότητας των πολιτικών και της νομοθεσίας της ΕΕ έναντι των μελλοντικών εξελίξεων, καθώς παροτρύνει την Επιτροπή να προβλέπει αναδυόμενες τάσεις, τεχνολογίες και κοινωνικές αλλαγές. Η πλατφόρμα υπέβαλε γνωμοδοτήσεις σχετικά με την ψηφιακή και την πράσινη μετάβαση, το ανθεκτικό στις μελλοντικές εξελίξεις κανονιστικό πλαίσιο, τις βιολύσεις, την προώθηση της επαγγελματικής κινητικότητας στην ενιαία αγορά, τη σπατάλη τροφίμων και τη δωρεά τροφίμων, τους φορείς της κοινωνικής οικονομίας, το τεστ ΜΜΕ. Η πλατφόρμα παρείχε επίσης στοιχεία για τις αξιολογήσεις διαφόρων ευρωπαϊκών ταμείων, όπως το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, το Ταμείο Συνοχής και το πρόγραμμα «Ψηφιακή Ευρώπη».